Do Vánoc je sice ještě chvíli čas, ale nevím, jak vy, já se nemůžu dočkat pečení! Zde je pár tipů, které bezlepkové směsi nebo mouky používáme my a na jaké pečení se jaká hodí. Směsi a mouky je možné i míchat – já často pro chuť nahrazuji část směsi jednodruhovou pohankovou nebo ovesnou moukou. Naopak není za mě dobré péct jen z jednodruhové mouky. Věříme, že vám naše tipy mohou pomoct nebo vás inspirují stejně, jako podobné články pomohly nám na začátku naší bezlepkové cesty. Budeme moc rádi, když se také vy v komentářích podělíte o vaše tipy, případně nám napíšete, jaký je váš oblíbený recept na vánočku nebo oblíbené cukroví.
Pohanková mouka
Recept s čistě pohankovou moukou můžete najít i na našem Facebooku a na Instagramu ve výběrech „Recepty“ a to na jablečno-perníkový mugcake. Dále jsou z ní skvělé slané i sladké palačinky, lívance, lité těsto typu brownies, bábovka, litý perník nebo koláč (zvláště ty ovocné z ní chutnají skvěle a s pohankovou moukou se nerozpadají). Jde z ní udělat i křehké cukroví (linecké, vanilkové rohlíčky) nebo kvásek (velmi doporučuji) a i čistě pohankový chléb (ale to už vyžaduje nějaké zkušenosti). Pohanková mouka je hojně využívaná kromě sladkého ve slaném pečení – slané crêpes (palačinky), karbanátky, slané muffiny, bramboráky, těstoviny, krekry nebo k zahuštění. Pohankovou mouku je možné přidat a nahradit s ní část mouky nebo směsi téměř v jakýchkoli receptech a je tedy velmi vděčnou a používanou surovinou. Má specifickou chuť, ale doporučuji se jí nebát, ochutnat a udělat si názor. Zvláště ve spojení s čokoládou, perníkovým kořením nebo ve slaném pečení se surovinami s výraznou chutí si neumím představit jinou mouku.
Ovesná mouka
Je podobná jako mouka pohanková, takže jde využít prakticky kdekoliv. Má poměrně neutrální chuť, myslím si, že ovesná mouka bude chutnat prakticky každému. Oves je přirozeně bezlepková obilovina, jediným problémem je to, že se zpracovává dohromady s moukami obsahujícími lepek (pšenice, žito, ječmen). Musíte si tedy jen dávat pozor, aby na ovesné mouce bylo označení „bez lepku“, tedy aby byla zpracovaná odděleně od ostatních lepkových mouk a nedocházelo tak k žádné kontaminaci.
Cizrnová mouka
Nejčastěji s ní nahrazuji část směsi (například 1/6) typu Schär mix B při pečení pizzy nebo jiném slaném pečení.
Kukuřičná mouka a kukuřičná strouhanka
Kukuřičná mouka není samotná vhodná na pečení, nemá totiž neutrální chuť (jemně oříšková) a je nažloutlá. Můžeme ji však použít jako příměs k jiné mouce nebo směsi. Za mě se nejlépe hodí na obalování nebo třeba na domácí tortilly.
Kokosová mouka
Jde s ní dobře nahradit například 1/6 mouky (Schär mix B nebo Schär mix C a jiné) litého těsta pro kokosovou chuť. Těsto bude však potřebovat více tekutiny. Když se mouky použije hodně, těsto se rozpadá. Skvěle se však hodí třeba na Raffaello nebo jiné kokosové recepty.
Lněná mouka
Lněnou moukou nahrazuji asi 1/6 mouky těsta, ale recept poté potřebuje více tekutiny. Len má semínkovou, jemnou chuť, obsahuje nasycené mastné kyseliny, vlákninu a bílkoviny. Lněnou moukou (rozmixovaným lněným semínkem) jde v některých receptech nahradit vajíčko. Dobré veganské recepty se lněným semínkem má třeba @maruskaveg.
Rýžová mouka
Rýžovou mouku používám například do tvarohových knedlíků s ovocem, na zahušťování různých omáček a na podsypávání těsta. Někdy ji přidám do lité buchty k jiné bezlepkové směsi, ale není samotná vhodná na pečení, protože těsto je potom příliš drobivé.
Kleis Universal
Směs vhodná pro přípravu sušenek, křehkých těst, palačinek, kynutých těst a těstovin.
Balviten
Oblíbená zahraniční značka Balviten nabízí rovnou několik směsí:
– MIX FOR BREAD (směs na chleba, pizzu, pečivo)
– MIX FOR CAKE (směs na dorty, vafle, palačinky)
– MIX FREE (univerzální směs na pečení)
– MIX FLOUR (směs na palačinky, lívance, těstoviny)
Liana
O směsích rodinné slovenské firmy Liana se říká, že patří mezi ty nejlepší, já jsem je sama vyzkoušela a nemůžu si je vynachválit. Liana má v nabídce obrovskou spoustu směsí:
– Cake mix – směs mouky pro korpusy, piškotové těsta, bábovky, palačinky, sušenky
– Bakery mix – směs mouky pro kynuté těsto, koláče, knedlíky, vánočky, rohlíky
– Fine mix – směs mouky speciálně pro perníky a medovníky
– Universal mix – směs mouky na vaječné a bezvaječné těstoviny, pirohy, lokše, zahuštění polévek a omáček
– Bread mix dark
– Bread mix white – směs mouky na bílý chléb, rohlíky, bagety, pizzu, ciabattu
– Rolls mix – směs mouky na rohlíky, pletýnky, kaiserky, veky
Schär mix B, Schär Mix it! Universal, Jizerka
Tyto směsi jsou univerzální, neuděláte s nimi chybu, můžete je použít prakticky na jakýkoliv typ těsta a nemusíte směsi míchat s žádnou jinou směsí či moukou. Nejvíce se ale hodí do kynutého slaného i sladkého těsta, tuhého těsta jako je například štrúdl a quiche nebo do vánočních perníčků. Schär mix B je nejvhodnější na slané pečení (chléb, bagety, rohlíky).
Adveni Donuts & Croissants
Mouka je úžasná na kynutá těsta. Zkuste například vánočku z této směsi podle Lenky Jurečkové, který najdete na webu www.receptyadveni.cz (v receptu je použita směs Adveni Donuts & Croissants).
Vitacelia směs na křehké těsto
Vitacelia je slovenská značka bezlepkových výrobků. Kromě sladkých (koláčky, buchty, záviny, čajové pečivo, mazanec, malinová hvězdička, brownies, muffiny…) a slaných (chléb celio, chléb bílý, bagetky, škvarkové pagáče…) trvanlivých potravin si můžete například na jejich e-shopu www.vitacelia.cz koupit i směsi na pečení:
– Směs na křehké těsto – ze směsi nejčastěji peču croissanty (směs má právě výpadek v prodeji)
– Směs chlebová celio
– Směs na výrobu muffinů
– Směs bagetová
– Směs chlebová světlá
Schär mix C
Směs je vhodná na litá těsta typu bábovka nebo litý koláč.
Adveni Biscuits & Cookies
Směs používám hlavně na křehká těsta. O Vánocích tedy na linecké cukroví, pistáciové cukroví, ale i vanilkové rohlíčky nebo sušenky. Povedlo se mi z ní však vždy i dobré lité těsto.
Doves Farm samokypřící směs
Jde o samokypřící směs, používám ji tedy na pečení, kam patří kypřicí prášek nebo jedlá soda (bábovka, piškot). Tuhé těsto typu linecký koláč, štrúdl, perníčky nebo vánočka se může za použití této směsi rozpadnout.
Chléb
Za mě nejlepší a nejchutnější volba bezlepkového pečiva je upéct si pečivo sama ze směsi, pokud chceme čerstvé pečivo a nemáme vedle domu bezlepkovou pekárnu. Péct chleba z jednodruhových mouk chce praxi a trpělivost, není to zvláště pro začátečníky nejvhodnější. Na trhu ale můžeme najít nepřeberné množství směsí na bezlepkový chléb. Jednodruhovky mohou také občas vyjít dokonce dráž nebo finančně stejně jako směsi, proto se nám to ani nemusí vyplatit. A nemusíte péct jen chléb, zkuste z těsta vytvarovat bagety, housky, je to zase něco jiného. Já většinou vybírám bezlepkové směsi na chléb tak, aby základ netvořil škrob (což ale většina značek, zvláště již hotového pečiva, má). Škrob v pečivu bývá, ale nemělo by ho být moc. Pečivo pak chutná lépe a z hlediska zdraví je pro trávení lepší.
Nominal
Nominal je známá česká značka. Pozor však na to, že ve směsích na pečivo Nominal bývá bezlepkový pšeničný škrob, což se neslučuje s alergií na pšenici!
Spolubezlepku
Spolubezlepku je opět česká, malá, čistě bezlepková značka. Paní majitelka je dle mého názoru mistr v pečení a její čerstvé pečivo si můžete objednat například na online portálu Rohlik.cz. Její směsi na pečení najdete na e-shopu www.spolubezlepku.cz (kde také nabízí i čerstvé pečivo).
Bauckhof
Bauckhof je zahraniční značka, která nabízí směsi na ovesný a semínkový chléb nebo směs na rohlíky. Zakoupit je můžete třeba v zahraničních dm drogeriích.
Protein
Proteinem (rýžový, arašídový, oříškový, konopný…) můžeme nahradit část mouky (například 1/6). Je super pro dodání více bílkovin, které v pekařských výrobcích většinou chybí. Musíme však myslet na to, že těsto s proteinem potřebuje více tekutiny, nemusí být tak nadýchané a protein ovlivňuje i barvu produktu (rýžový – světlejší, dýňový a konopný – zelený). A křehké těsto se nám s proteinem nemusí vůbec povést.
Shrnutí
Z čeho tedy nejčastěji peču:
– vánoční perníčky – Schär mix B
– linecké cukroví – Adveni Biscuits &Cookies
– vánočku – Adveni Donuts & Croissants, Schär mix B (kvásek + cca 1/5 mouky – často z pohankové mouky)
– banánový chlebíček – Schär mix B, Schär mix C (polovinu můžu nahradit samokypřící směsí)
– bábovku, perník na plech – Schär mix C, Schär mix B, pohanková mouka
– buchtu s ovocem, rybízový chlebíček – Schär mix C
– hraběnčiny řezy – Schär mix B
– vafle – Schär mix B
– palačinky – pohanková mouka, Doves Farm samokypřící, ovesná mouka
– pizzu – Schär mix B
– chléb – směsi Nominal, Spolubezlepku
Lenka Kovářová za tým Mňambezlepku.cz