Chystáte se na dovolenou nebo služební cestu do Švýcarska? Je to vhodná destinace pro celiaky? To se dozvíte v tomto článku…
Švýcarsko se dělí na 4 větší části – německou, francouzskou, italskou a rétorománskou. V každé to s bezlepkovým jídlem funguje trochu jinak. Rozdíl také je, zda se chystáte na hory, na venkov nebo do města, ostatně jako v každé zemi. Já se v tomto článku nejvíce zaměřím na německou část Švýcarska, která je největší, nejčastěji navštěvovaná a kde jsem nějakou dobu žila. Budu se soustředit převážně na obchody s potravinami, jelikož restaurace ve Švýcarsku jsou velmi drahé.
Rétorománská část (Graubünden): Zde bych doporučila nakoupit si předem a přijet se zásobami.
Italská část (Tessin): Města se zde trošku podobají těm italským i v bezlepkových možnostech. Ve městech tu nebývá problém narazit na obchod s bezlepkovými výrobky a restaurace někdy nabízí například i bezlepkovou pizzu.
Francouzská část: Záleží na městě a kantonu. Ve městech strach mít nemusíte, například do Wallis bych však jela raději připravena.
Německá část: V supermarketu jsem vždy nějaké bezlepkové pečivo našla.
Velké množství potravin bez lepku/laktózy/vegan můžeme (stejně jako v Německu a Rakousku) najít v obchodech Reformaus, případně Naturkostladen nebo Bioladen. Většina supermarketů a drogerií také nabízí potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu. Největšími a nejznámějšími supermarkety ve Švýcarsku jsou Migros a Coop. U menších vlakových stanic nebo v centru města se nacházejí menší pobočky Migrosu zvané „Migrolino“, tam je však nabídka velmi omezená a na bezlepkové výrobky tam většinou vůbec nenarazíte.
Nejrozšířenější obchody: Müller Reformhaus, Alnatura, Migros (mají i vlastní značku aha!), Coop, Aldi, Lidl, Müller Drogeriemarkt, Spar, Denner, Manor
Nejrozšířenější bezlepkové značky: Migros a jejich značka aha!, Coop a jejich značka Free From, Alnavit, Alnatura, Bauckhof, Hammermühle, Schär
Švýcaři jsou zvyklí nakupovat pečivo přímo v pekárnách. Některé pekárny nabízejí i bezlepkové pečivo. Pokud však pekárna není 100% bezlepková, doporučuji se zeptat na možnost kontaminace a ujistit se. Často je možné si objednat pečivo přes e-mail nebo telefonicky.
Výčet největších bezlepkových pekáren: Gerig Bäckerei – města Urnäsch a Waldstatt v kantonu Appenzell Ausserrhoden, Bäckerei Imholz – město Adliswil v kantonu Zürich, Jovi’s glutenfreie Bäckerei – město Bern v kantonu Bern (mají i e-shop), Glutenfreie Welt Husic – město Aesch v kantonu Bael-Landschaft, Beck-Café Steiner & Co – město Thun v kantonu Bern (mají i e-shop)
Restaurace: Oficiální list bezlepkových restaurací a hotelů je dostupný přes „The Swiss Coeliac Society“. Ve městech se restaurací s bezlepkovými jídly většinou nachází více, v odlehlejších částech nebo na horách to bývá složitější. Restaurace vyšší třídy ale bezlepkové jídlo dokážou zajistit téměř vždy. Moje oblíbená restaurace, která má i bezlepkové jídlo je například síť restaurací Hiltl v Zürichu. Doporučuji před návštěvou restaurace raději zavolat, zeptat se a domluvit se.
Švýcarské asociace pro celiaky:
1. IG Zöliakie der Deutschen Schweiz (německá část)
adresa: Bahnhofstrasse 7b, CH-6210 Sursee
telefon: +41 (0) 61 271 62 17
e-mail: sekretariat@zoeliakie.ch
web: www.zoeliakie.ch/de/
Facebook: www.facebook.com/zoeliakie.ch
2. Association Romande de la Cœliakie (francouzská část)
adresa: c/o Guillaume Jolidon, Rue Louis-Favre 76, CH-2017 Boudry
telefon: +41 79 352 04 30
e-mail: info@coeliakie.ch
web: www.coeliakie.ch
3. Gruppo Celiachia della Svizzera Italiana (italská část)
adresa: Via Campagna 25 L, 6503 Bellinzona, Út/Pá od 14:00 do 16:00
telefon: +41 79 614 07 79
e-mail: info@celiachia.ch
web: www.celiachia.ch
Spoustu informací také poskytuje stránka www.glutenfreeinfo.ch. Osobní doporučuji i kavárnu ve Villa Cassel ve městečku Riederslp v kantonu Wallis. Villa Cassel patří k nejstarší ekologické organizaci ve Švýcarsku Pro Natura a nachází se nedaleko známého ledovce Aletschgletscher (www.aletscharena.ch/en/). Také doporučuji pizzerii Ristorante Al Monastero v lyžařském středisku Engelberg v kantonu Uri. Sám majitel je celiak.
Lenka Kovářová za tým Mňambezlepku.cz
Rubriky:
Cestování