Chtěli byste navštívit cukrárnu bez lepku, bez cukru a třeba i vegan? Tak běžte do brněnského BezCukru! Tato cukrárna se nachází na Novobranské 4 v centru Brna, kousek od hlavního nádraží. Co jsem mohla vidět, zákazníci zde chodí na jistotu a mají to tu moc rádi. Bodejť by ne, pan majitel Michal Vyroubal je velmi milý a vždy zákazníky vítá s úsměvem.
Jaký je Váš příběh, příběh cukrárny BezCukru?
Michal Vyroubal: „Já jsem původně z IT oboru, ale už mě to nebavilo. Přemýšlel jsem tedy co dál a zjistil, že na trhu je mezera v produktech pro zdravé mlsání. Pro mlsání bez cukru, mouky. Něco vhodného pro lidi, kteří by si rádi takové produkty kupovali. Některé restaurace nabízely sem tam takový produkt, ale já chtěl cukrárnu, která se na tento směr zaměřuje. A tak jsem založil tento podnik. Zaměřujeme se na lidi, kteří se chtějí stravovat zdravě, to pro nás znamená nízkosacharidově. Proto v našich produktech není cukr. Není tam ani mouka, protože mouka obsahuje škrob, což je celkem jednoduchý sacharid, který při trávení funguje velice podobně jako cukr. V našich produktech není ani lepek, což je dáno tím, že se vyhýbáme škrobu, takže je to do jisté míry vedlejší efekt.”
Co všechno nabízíte lidem s bezlepkovou dietou?
Michal Vyroubal: „Náš prvotní produkt jsou zákusky a dorty. Každý den jich nabízíme více než 15 druhů, některé i bez mléka nebo přímo vegan. Dále samozřejmě kávu, domácí limonády, zmrzliny, milkshaky. Prodáváme i produkty, které s podnikem souvisí. Například čokolády nebo mandlovou a kokosovou mouku pod naší značkou, popřípadě produkty jiných značek, které mají podobný styl pečení jako my. Dorty pečeme i na zakázky. Někdy zákazník přijde s konkrétním přáním, tak vymýšlíme i něco nového, s úpravami.”
Jaký byl první produkt, který jste vytvořili, a co je novinkou?
Michal Vyroubal: „Prvním produktem byl Schwarzwaldský dort, který je doteď oblíbený (poznámka autora: potvrdila mi to i jedna ze zákaznic). Novinkou je například Míša dezert ve skleničce.”
Na co jste nejvíce pyšní? A čím jste specifičtí?
Michal Vyroubal: „Pyšný jsem hlavně na to, že tento podnik vůbec existuje, projekt mě stále baví, a jaké mám velmi dobré a loajální zaměstnance. Měl jsem na ně štěstí, stejně jako na místo, kde se cukrárna nachází. Začínali jsme před 2 lety, v lockdownech. Takže to byla zvláštní doba na začínání, ale my jsme to překonali a třeba bude tento podnik stále více úspěšný.
Čím jsme specifičtí? Všechny produkty vždy byly, jsou a budou bez mouky a cukru. Specializujeme se na to a z toho vychází i název. Místo klasické mouky používáme mouku mandlovou nebo například kokosovou. Místo cukru erythritol nebo xylitol (poznámka autora: chemický vzorec D-xylosy můžeme vidět i na jedné z fotek).”
Máte nějaký bezlepkový tip, který byste při pečení poradil lidem?
Michal Vyroubal: „My jsme samozřejmě stejně jako většina lidí na začátku bezlepkového pečení bojovali s tím, že se nám dort ”rozpadl”. Ale to jsme zvládli. A to prostě díky pokusům, snaze, trpělivosti a paní Lucii Schimmelové, která napsala jednu z kuchařek pro nízkosacharidové pečení. Z té jsme vycházeli a snažili se recepty na dorty, které dnes prodáváme, vytvořit. Výrobky nám tedy drží hlavně díky bílku, případně agaru nebo různým kombinacím surovin.”
Kolik lidí v cukrárně pracuje?
Michal Vyroubal: „Máme dva zaměstnance, nějaké brigádníky a já.”
Jak byste Váš podnik výstižně charakterizoval pouhými 3 slovy?
Michal Vyroubal: „Cukrárna bez cukru?”
Jaké jsou Vaše sny a plány do budoucna?
Michal Vyroubal: „Tento podnik není cílovou stanicí. Cílem je mít podniků více, po České republice a případně i v zahraničí. Prodávat produkty naší značky a ukázat lidem, že lepší je jíst produkty bez cukru a že chutnají ještě lépe.”
Na co byste k Vám chtěl lidi pozvat?
Michal Vyroubal: „Na naši zmrzlinu bez cukru, která je poměrně unikátní.”
Děkuji za rozhovor.
Lenka Kovářová (Mňambezlepku.cz)
Kontakt a více informací o brněnském BezCukru, včetně recenzí uživatelů, najdete zde.